Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A kávé

A törvény tiltja azokat a drogokat, amelyek károsak, ártalmasak az ember szervezetére, ráadásul függőségeket is okoznak, azaz akaratunk ellenére sem tudunk leszokni. Illetve a leszokás nagyon komoly erőfeszítéssel, komoly lelki megterhelések mellett, sőt legtöbb esetben szakember segítségével lehetséges.

Viszont nem tiltja a legelterjedtebb drogokat az alkoholt, a dohányzást és a koffeint.
Most a koffein tartalmú italok, ételek közül a kávéra koncentrálunk, mivel ezt a nők és férfiak egyaránt, akár azonos arányban fogyasztják. Az alkohol jobbára férfiak itala volt, ma már ez is sajnos kezd kiegyenlítődni.
Az alkohollista nőket korábban megvetették, sajnos ma már ők is sikknek tartják a piálást, mint a pasik. 

A KOFFEIN DROG /Reuters megállapítás/

Koffein a legszélesebb körben használt pszichoaktív vegyület, - hangzik a szakértői megállapítás. Ennek ellenére senki nem foglalkozik azzal, hogy a kávé, amely a leghozzáférhetőbb és nagymennyiségű koffeint tartalmaz, a hozzáférést korlátoznák, nehezítenék, és mint egy gyógyszer előírnák veszélyességénél fogva a használatát.
A kávéfogyasztás erősen beépült a mindennapos kulturális szokásainkba pl. USA 200mg/nap. Egy csésze kávé 60-140 mg koffeint tartalmaz, egy üveg Pepsi vagy Coca Cola 25-50 mg-ot. 
Annál is inkább, mivel a:

Túladagolási tünetek nagyon széles skálájúak és veszélyesek

Klinikailag ez a jelentős tünet együttes a koffeinnal kapcsolatban 250 mg vagy több koffein elfogyasztása után léphet fel. A DSM-IV. / Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders 4th/ a következő tüneteket sorolja fel, melyek az erős  stressz hatás következményei:  

idegesség

izgatottság

inszomnia

kipirult arc

fokozott vizeletkiválasztás

gasztrointesztinális zavarok

izomrángatózás

felgyorsult gondolkodás és beszéd

tachikardia vagy arritmia

csökkent fáradékonyság időszakai

pszichomotoros agitáció. 

 

Koffein megvonás tünetei
A koffeinfogyasztásának hirtelen abbahagyása, vagy drasztikus csökkentése, amit hamarosan fejfájás követ, majd egy vagy több tünet az alábbiak közül.
- Kifejezett fáradtság, vagy álmosság
- Kifejezett szorongás, vagy depresszió
- Hányinger vagy hányás
Ezek a tünetek nagyon erős szenvedést és a beteg élet funkcióinak jelentős csökkenését vonja maga után.

Szorongás és depresszió

 A koffein fokozza a szorongást, klasszikus pánikzavarokat indukálhat (koffeinizmus). Depressziós betegeknél is okozhat szorongást. A sok kávé fogyasztás felerősíti a hangulatzavarokat, és talán e hatás révén rontja az evészavarokat. 

EZZEL SZEMBEN DEPRESSZIÓ ELLENES?
Más  kutatások alapján a koffein a következő tünetek kezelésekor lehet hasznos:
A kutatócsoport egy 1978 és 1985 között történt felmérés kérdéseire adott válaszokat értékelte ki újra. A résztvevőket megkérdezték az alkohol-, tea- illetve kávéfogyasztási szokásaikról, hogy kiderítsék, nagyjából mennyit fogyasztanak el egy év alatt. Ezen kívül egyes páciensektől vért is vettek, melyből olyan májenzimeket határoztak meg, amelyek a máj sérülésekor keletkeznek. A megvizsgált 330 emberből 199-nél fedeztek fel alkoholos májzsugort. 

A felmérésekből kiderült, hogy azoknak, akik átlagban napi egy kávét isznak meg, 20%-kal kevesebb esélyük van a betegség kialakulására. Akik két vagy három csésze kávét fogyasztanak naponta, azoknak 40%-kal, akik pedig ennél is többet, azoknak akár 80%-kal is csökkenhet az esélyük. Akik kávét is és alkoholt is fogyasztanak, azoknál alacsonyabb májenzim-szinteket mértek, mint azoknál, akik csak alkoholt ittak, de kávét nem. 

"Az eredmények tekintetében azonban mégsem buzdítanánk senkit a mértéktelen kávéivásra" - mondta Klatsky. A hatásmechanizmus még nem ismert: egyesek szerint a koffeinnek van védőhatása, habár a teafogyasztás és a májzsugor csökkent előfordulása között nem találtak összefüggést, ezen kívül a nagy mennyiségű kávéfogyasztásnak sok más, egészséget károsító hatása is van.


forrás:  Archives of Internal Medicine

ui:
Azért érdekes, hogy mindez idáig mindkettő káros drognak minősített, most hogyan lehetséges, hogy egyik rossz drog a másikat közömbösíti? Szerintem maradjunk az alkohol mérsékelt fogyasztásánál, vagy akár nélkülözésénél az a biztos!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.