Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Liverpool FC
Liverpool fc 02.gif
Csapatadatok
Teljes csapatnév Liverpool Football Club
Mottó You'll Never Walk Alone
Becenév The Reds (A Vörösök)
Székhely Liverpool, Anglia
Alapítva 1892. március 15.
Klubszínek vörös
Stadion Anfield
Vezetőedző Anglia Roy Hodgson
Elnök Anglia Martin Broughton
Bajnokság Premier League
Nemzeti sikerek
angol Bajnokcsapat 18 alkalommal
angol Kupagyőztes 7 alkalommal
angol Szuperkupa-győztes 15 alkalommal
Nemzetközi sikerek
UEFA - Champions League.svg Bajnokok ligája 5 alkalommal
UEFA - UEFA Cup.svg UEFA-kupa 3 alkalommal
UEFA - Super Cup.svg Európai szuperkupa 3 alkalommal
Statisztika
Legtöbb mérkőzés Ian Callaghan (857)
Legtöbb gól Ian Rush (346)
Csapatmezek
Csapatszínek Csapatszínek Csapatszínek
Csapatszínek
Csapatszínek
Hazai
Csapatszínek Csapatszínek Csapatszínek
Csapatszínek
Csapatszínek
Idegenbeli
Jelenlegi szezon
Soccerball current event.svg Liverpool FC 2010–11
Hivatalos honlap
Liverpool FC honlapja

A Liverpool FC (teljes nevén Liverpool Football Club) egy 1892-ben alapított brit labdarúgóklub, amely az angol első osztályban szerepel. Székhelyük a liverpooli Anfield Stadion 45 362 férőhellyel. A legsikeresebb angol csapat: 18-szoros angol bajnok (a Manchester Uniteddal holtversenyben), 7-szeres FA-kupa-győztes, 7-szeres Ligakupa-győztes. Az európai kupákban is sikeresen szerepeltek, a Bajnokok ligája trófeáját ötször is megnyerték (ezzel a Liverpool a harmadik legsikeresebb csapat a "királykupában") és az UEFA-kupát, valamint az európai szuperkupát is háromszor elhódították; ezzel a teljesítménnyel a legsikeresebb angol klub nemzetközi szinten is. A csapat 1992 óta mindig benn volt az első ötben hazája bajnokságában, kivéve 1997-ben, mikor is a hetedik helyen végzett. Tagja volt a G-14 nevű konglomerátumnak, mely az európai elit labdarúgócsapatokat tömörítette és képviselte (a Liverpoolon kívül még 17 klub volt tag).

A Liverpool FC a világ nyolcadik leggazdagabb labdarúgóklubja (2007-ben). Bár Liverpool városa 1990 óta nem ünnepelhetett angol bajnoki címet (az Everton részéről sem), valamilyen trófea szinte minden évben vándorolt a városba a Liverpool révén, legutóbb a 2006-os FA-kupa, azelőtt pedig a 2005-ös Bajnokok ligája és az UEFA Szuperkupa trófea is.

Ahogy a Liverpool himnusza szól: You’ll never walk alone, tehát sosem maradtok egyedül, a szurkolók a világ legmesszebb lévő pontjaira is elkísérik csapatukat, híresek kitartásukról, hűen szurkolnak csapatuknak. Ahogy mondják, liverpoolinak lenni életérzés. Egy kortárs, híres játékos úgy fogalmazott, hogy amikor felzúgott a csapat himnusza 40 000 ember torkából, kivonulás közben könnybe lábadt a szeme. Az Anfield hangulatát a semlegesek, de még az ellenfelek is elismerik. A szurkolók a mostanában kissé jegelt tervek szerint a 2011–2012-es szezon kezdetén költözhetnek be a csapattal az új liverpooli szentélybe, a 73 000 férőhelyesre tervezett Stanley Park Stadionba.

Steven Gerrard, a Liverpool FC csapatkapitánya.

Tartalomjegyzék

[elrejtés]
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.